Гръмна афера с президента Румен Радев (ОБНОВЕНА) –

В грандиозен теч на данни, сравним само с този от кибер атаката срещу НАП, е замесен президентът Румен Радев чрез съветника му по сигурността и антикорупцията Пламен Узунов. Става дума за източване на неизвестно количество информация с висок обществен риск, както и за националната сигурност.

 

Ето пълната фактология на грандиозния пробив в сигурността на летище София, от която става ясно каква е и ролята в скандала на президента Радев и съветника му Пламен Узунов: 

На 27.01.2017 година, президентът Румен Радев сбъдва една от мечтите си – назначава своето първо (и дай Боже – последно!) служебно правителство. Още на на 17.02.2017 г. новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщения Христо Алексиев сменя борда на директорите на едно от ключовите предприятия в ресора му – Летище Софя ЕАД.

Освободени са Веселин Пейков, Христо Щерионов и Ася Иванова и на тяхно място са назначени „нови лица“ – Пламен Станчев, Христо Михайловски и Красимира Мартинова.

Пламен Станчев вече е бил шеф на летището, от 2005 г. до 2010 г., когато е освободен от тази длъжност. Михайловски е бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на … Иван Костов и зет на Йордан Соколов. Красимира Мартинова има НДСВ-връзка в политическата си кариера: била е заместник-министър на транспорта в правителството на Симеон Сакскобургготски. Твърди се, че тези имена са били продиктувани на Алексиев директно от служебния премиер Огнян Герджиков, на който обаче също са му спуснати. Спорно е обаче дали те са самостоятелно негово решение, или той ги е получил „в готов вид“ от началника си Румен Радев.

Още на 20.02.2017 година новият борд влиза в летището, няма и месец след старта на мандата на президентския кабинет. Има обаче малка подробност: заповедта на служебния министър за назначаването им е издадена, но все още не е вписана в Търговския регистър. Това ще стане след два дни – на 22.02.2017 г.

 

Пламен Станчев обаче не иска да чака и бърза невъобразимо – защото има задачи, поставени за изпълнение. Нищо, че на първата си пресконференция ще заяви, че не се счита за политическо назначение. И как ще е – нали самият президент е назначил този министър, а той – него и останалите членове на борда?

Първата работа на Станчев е да продиктува на секретарката в директорския кабинет една странна заповед, която получава пореден № 124. С нея се нарежда „да бъдат дадени пълни администраторски права до ИТ информационна структура на Летище София ЕАД на представители на фирма „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“, за извършване на необходимите действия.

На ИТ шефовете на летището е разпоредено да окажат пълно съдействие на представителите на тази фирма, а самата заповед мотивирана с „необходимостта от извършване на проверка на функционалното състояние и изправността на ИТ системата на Летище София ЕАД“.

Проблемът е, че Пламен Станчев все още не е вписан в Търговския регистър и няма право да подпише като действащ изпълнителен директор. Решението е намерено от самия него – нарежда на Веселин Пейков, вече освободен от министъра, но още фигуриращ в регистъра като директор, да подпише. Пейков се противи, но Станчев успява да получи подписа му. После ще стане ясно, че подписал след заплаха от пълно уволнение от летището и след като му е заявено, че всичко това е съгласувано „най-отгоре“.

На системните администратори на летището още на 20.02.2017 г. е обявено, че ще се извършва одит на сигурността на информационните системи и, че на служителите на одитиращата фирма трябва да се предоставят пълни администраторски права.

Като такива са им представени няколко лица, които, съобразно заповедта, получават пълен достъп до всички информационно системи на летището. Те почват работа на следващия ден – 21.02.2017 г. Идват с лаптопи и други устройства и искат директна връзка с мрежата. Получават я, имат вече и собствени акаунти.

Като донасят и настолен компютър, които връзват с мрежата на летището, с обяснението, че той ще сканира цялата мрежа. Хората от „OVERSEAS SECURITY PRODUTIONS“ предупреждават компютърните специалисти на летището, че захранването на тези лаптопи и на другия компютър не трябва да се изключва през нощта и извън работното време. Това продължава до 02.03.2017 г., когато „одитиращите“ идват, вземат си техниката, казват, че ще работят след празниците отново и … не се проявяват повече.

С това проверката приключва. Никой не задава повече въпроси, защото новият борд, в новата обстановка, може да реши да се раздели с всеки любопитен. И любопитни, естествено няма.

С фирмата не е бил сключван договор, няма плащания (работили са на „полза роду“)! Няма и следа от това, че одит, тест, проверка или каквото и да е от този род е било извършвано – единствената останала следа е заповед №124, продиктувана от Пламен Станчев и подписана „с нежелание“ от Веселин Пейков.


Какъв е опитът на „OVERSEAS SECURITY PRODUTIONS“ в ИТ бизнеса и защо точно фирма е избрана да извърши проверката на сигурността на столично летище и компютърната му инфраструктура – дейност в пряко отношение към националната сигурност?

Собственик и управител на фирмата на към този момент е Иван Николов ЕООД – дружеството му е прехвърлено в деня, в който Румен Радев назначава служебното правителство от Николай Евгениев Крушков. Дружеството няма дейност, няма НИТО ЕДИН назначен работник, камо ли компютърен специалист и това ясно е отразено в финансовия му отчет за 2016 г. Самият Николов не познава Пламен Станчев и няма понятие, че фирмата, която Крушков му прехвърля ще проверява Летище София.

А Крушков е назначен за началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Странните съвпадения обаче не приключват до тук. Ще мине време, и хората, свързали лаптопи към мрежата на летището ще бъдат установени. Нито един от тях не е работил за бившата фирмата на Крушков – както стана ясно тя не е имала и едно лице, наето по трудов договор.

Оказва се, че поне двама от компютърните специалисти, представени като служители на на „OVERSEAS SECURITY PRODUTIONS“ ЕООД и извършили скандалния одит в информационната система на столичното летище, са били осигурявани от „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД – собственост на Ангел Узунов, брат на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов и сегашен секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и АНТИКОРУПЦИЯ.

Самият Узунов е директор на ОД на МВР Пловдив до 10.08.2015 година, когато подава оставка след скандален случай на прикриване на престъпление от служители на МВР. На 12.08.2015 г. 24-годишен младеж помете на пешеходна пътека в Пловдив възрастен мъж, при управление на „Алфа Ромео“ с близо 100 км./ч. Водачът не бе задържан, не бе тестват на употреба на упойващи вещества, а въпреки настъпилата смърт случаят не бе докладван на прокуратурата.

За него разбра от медиите и след писмо на главния прокурор от тогавашния министър на вътрешните работи, последва проверка в пловдивската полиция и оставка на Узунов. Узунов бе назначен за директор от Цветлин Йовчев, по времето на кабина Орешарски. Според информацията за служебното правителство, представена на официалния сайт на президента при назначаването на министрите, „от 2015 г. и насам Пламен Узунов е хоноруван преподавател по криминалистика и оперативно – издирвателна дейност във Висш университет по сигурност и икономика в Пловдив“.

Според НОИ обаче, от 2015 г. до назначаването му в служебния кабинет, Узунов работи по трудов договор във фирмата на брат си Ангел Узунов като юристконсулт – това е същата фирма, в която работят и поне двама от хората, свързали лаптопи към мрежата на летището. А според бивши колеги на Пламен Узунов, фирмата си е негова, даже още си работи, а брат му е за „прикритие“.

Сред клиентите на „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД, за услуги в областта на „корпоративната и информационната сигурност“ са били крупни пловдивски предприятия и даже община и село, чийто тогавашен кмет сега е също съветник на Радев. Е, не по антикорупция, за това си има специалисти като Пламен Узунов.

ПИК ще сезира прокуратурата и ДАНС за скандалната афера. Ще поискаме отговори по Закона за достъп до обществена информация и от президента Румен Радев, от съветника му Пламен Узунов, от главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Следните въпроси ще бъдат зададени и на на замесените – служебен транспортен министър Христо Алексиев, тогавашния начаник на кабинета на Узунов – Николай Крушков, служебния премиер Огнян Герджиков и тогавашния шеф на летището Пламен Станчев.

– Защо проверка на сигурността на информационните системи на обект от стратегическо значение – Летище София, е възложена на фирма без опит, без нито един нает специалист и без договор, като това реално става буквално с един хвърчащ лист – заповед № 124?

– Защо тази фирма е била прехвърлена от Николай Крушков – началник на кабинета на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, на друго лице в деня на назначението на служебното правителство и новият управител не знае нищо за ангажирането на фирмата в проверка на летището?

– Защо се прави одит на цялата информационна система на столично летище без договор, без обществена поръчка и без проверка от ДАНС на изпълнителя?

– Защо хора, получили акаунти и свързали лаптопи с летищната мрежа, работят в една фирма с бъдещия служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов до деня на назначаването му, а собственик и управител на тази фирма е брат му Ангел Узунов? И в същото време защо те са представяни като работници в друга фирма, чийто бивш собственик е началникът на кабинета на този вътрешен министър – Николай Крушков?

– До каква информация са имали достъп „одитиращите“? Възможно ли е в резултат на това „активно мероприятие“, след три дни работа на свързани в мрежата лаптопи да са източили не само икономически данни, данни за системите за сигурност, но и за пътуванията ни през летището?

– За какво са послужили тези данни? Възможно ли е целият пакет информация да е поръчан и продаден на някой от кандидатите за концесия на летището? Или не дай Боже, да е попаднал в някой друг, който няма помисли за концесия, а за събития като на бургаското летище?

 

Скандалната заповед, с която е нареден “одит”, а след това са източени данните на аеропорта

pik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *