Всяка пета жена получава това заболяване и няма симптоми, които да го подсказват! Ето какви са признаците и лечението!

Бактериалната вагиноза е форма на лека инфекция, която се среща в репродуктивните органи на жената и се дължи на бактерии. Като цяло има “добри” бактерии във влагалището и някои, които се считат за “лоши”.

Вагинозата се появява, когато балансът е нарушен и обикновено продължава няколко дни.

Причини за възникване на бактериална вагиноза

Медицински експерти все се затрудняват да открият какво точно предизвиква дисбаланса на бактерии в репродуктивните органи на жената. Все пак, има някои фактори, които увеличават вероятността да се случи. Например, вие сте изложени на по-висок риск от получаване на бактериална вагиноза, ако имате повече от един сексуален партньор. Други причини включват лоша хигиена, тютюнопушене, алкохолизъм и използване на вътрематочни средства за контрацепция.

Симптоми на бактериална вагиноза

Най-забележителният признак на това състояние е секрет с миризма от влагалището. Той може да бъде жълтеникав или сивкаво бял. Миризмата може да се увеличи след полов акт. Други симптоми могат да включват зачервяване и сърбеж на влагалището. Някои жени също изпитват усещане за парене по време на уриниране. Изненадващото е, че около половината от жените, които развиват бактериална вагиноза не забелязват някакви симптоми.


Лечение на бактериална вагиноза

  • Кисело мляко

Хапването на кисело мляко два пъти дневно може да ви помогне в борбата с бактериална вагиноза. Много добър и ефективен метод е с кисело мляко да се мажат стените на влагалището, като за целта се използва стерилна марля.

  • Ябълков оцет

Казано по-просто чаша ябълков оцет във вана с вода. Накиснете вагината си за около 20 минути. Това помага за убиване на вредните бактерии, докато организмът се бори с инфекцията. Можете да направите това всяка сутрин, докато състоянието ви се подобри.

  • Невен

Подгответе чай от невен. Може да правите компреси след като изстине. Това облекчава възпалението, предизвикано от бактериална инфекция. Можете да правите това два пъти на ден, за да се отървете от бактериална вагиноза.

  • Чесън

Това е едно от най-добрите естествени средства за бактериални инфекции при жените. Можете да включи сурови скилидки чесън в диетата си. Чесънът е естествен антибиотик, който помага за облекчаване на бактериална вагиноза.

  • Масло от чаено дърво

Жените, страдащи от бактериална вагиноза, може да получите облекчение от масло от чаено дърво като билков лек. Просто сипете няколко капки масло от чаено дърво и се добавя в хладка преварена вода. Внимателно изплакнете вагината си с този разтвор. Маслото от чаено дърво работи като антибактериално средство и ефективно облекчава бактериална вагиноза.

  • Цитрусови плодове

Те включват плодове като лимон, портокали и грейпфрути. Те са богати на витамин С, който укрепва имунната система и ви предпазва от всякаква форма на инфекция. Трябва редовно да пиете сокове от цитрусови плодове, за да предотвратите бактериални инфекции.

Ако бактериалната вагиноза не се лекува правилно и навременно, тя може да се развие в по-сериозни вагинални заболявания. Посетете вашия гинеколог ако състоянието ви продължи повече от седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *