Най-голямата грешка, която правим при качването в колата – коства и нашето здраве, и това на близките ни!

Едва ли сте подозирали, че нещо толкова тривиално като пускането на климатика в колата, може да крие опасност за здравето ви.

Но си струва да се замислите, след като прочетете това:

В колата, паркирана в сянка през деня със затворени прозорци може да съдържат 400-800 мг, бензен. Ако сте паркирани на слънце при температури над 16 градуса, нивото на бензена достига до 2000-4000 мг, което е 40 пъти по-високо от допустимото ниво.

Хората, които влизат в кола със затворени прозорци, вдишват прекомерно голямо количество бензен, изпробва Ко4.

Той е токсин, който засяга бъбреците, костите и черния дроб. По-лошото в случая е, че тялото много трудно изхвърля това токсично вещество. В инструкцията за експлоатация на превозните средства се казва, че преди да включите климатика, трябва да отворите прозорците за 2 минути, но не се уточнява защо, а само се намеква, че се прави с цел оптималното функциониране на автомобила.


климатик в колата

А ето и медицинските причини: 

Според изследвания, преди климатикът да започне да охлажда въздуха, той издухва целия застоял въздух от нагрятата пластмаса, който съдържа въпросния бензен – токсин, причиняващ рак (отнема време да забележите миризмата на загрята пластмаса в колата). Затова, щом седнете в колата, отворете за минута-две прозорците, дори въздухът да ви се струва свеж.

Не включвайте климатика веднага след стартиране на двигателя!

Първо отворете прозорците за няколко минути, едва тогава включете климатика. Дръжте прозорците отворени за няколко допълнителни минути след запалването на мотора. Много от несвързаните въглеводороди, които се съдържат в бензина (особено ароматни, като бензена), както и различни добавки, са канцерогенни.

Ако намирате тази информация за ценна, споделете я с приятелите си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *